Barwniki w proszku

Barwniki w proszku

Barwniki spożywcze w proszku

Barwniki spożywcze są jednymi z podstawowych składników większości słodkości spotykanych w cukierniach i sklepach spożywczych. To im łakocie zawdzięczają swój nietuzinkowy wygląd. Sprawiają, że na widok wielobarwnych przekąsek na zimno, kremów i marcepanów w ciastach oraz tortów we wszystkich kolorach tęczy cieknie ślina. Co stoi na przeszkodzie, aby przygotować te wspaniałe smakołyki samodzielnie w domu? Prawda jest taka, ze jeśli lubisz robić ciasta, ciasteczka lub desery na zimno, wystarczy że zaopatrzysz się w barwniki w różnych kolorach. Produkty te nie zmieniają smaku ani zapachu. Co możesz farbować za pomocą barwników w proszku i jak je stosować?

Barwniki w proszku – zadbaj o atrakcyjny wygląd wypieków

Nasze barwniki w proszku znajdują zastosowanie we wszystkich aplikacjach rozpuszczalnych w wodzie. Możesz więc śmiało stosować je do wszystkich mas, które mają w składzie wodę: masy cukrowe i solne, lody, galaretki, śmietana, marcepan, wata cukrowa.

Należą one do jednych z najbardziej skoncentrowanych barwników dostępnych na rynku, dlatego też są bardzo wydajne. Zalecamy, aby odmierzać ilość proszku w celu uzyskania pożądanego odcienia, zaczynając od minimalnej wagi. W warunkach domowych sprawdza się dozowanie końcówką noża. Warto też zabezpieczyć przestrzeń dookoła, aby proszek nie zabrudził miejsca pracy. Barwnik ten można zmieszać z cukrem pudrem, a dodając wodę lub alkohol stworzysz kolorowy lukier i lukrowe farbki do dekorowania marcepanu, czy powierzchni ciasta. Barwniki spożywcze w proszku możesz też rozpuścić glikolu i glicerynie. Nie rozpuszczają się one w tłuszczach, nie zafarbujesz więc nimi czekolady, masła, oleju, masy tłustej. Śmiało jednak nadasz nową barwę śmietanie. Jeśli potrzebujesz barwnika do mas tłustych, sprawdź nasze barwniki do czekolady. Aby nadać szyku swoim wypiekom koniecznie zobacz też nasze proszki brokatowe i barwniki perłowe!

To który kolor wybierasz?

Wyświetlanie 1–12 z 18 wyników