Dodatki spożywcze

Dodatki spożywcze

Syrop glukozowy, gliceryna, izomalt i inne dodatki spożywcze

Jeśli jesteś początkującym cukiernikiem i zaczynasz przygodę z domowymi wypiekami, oprócz barwników spożywczych, czy słodkich dekoracji musisz poznać też triki, ułatwiające pracę w kuchni. Przyda Ci się do tego kilka naszych artykułów, które mają szerokie zastosowanie w produktach spożywczych. Jak smakowicie połączyć dekoracje i zamocować poszczególne detale na torcie i utrzymać stabilność i elastyczność masy cukrowej? Jak uzyskać efekt błyszczenia na elementach dekoracji? Nie będziemy dłużej trzymać Cię w niepewności – to wszystko dzięki dodatkom spożywczym, jak syrop glukozowy, gliceryna, czy klej spożywczy. W czym te produkty mogą Ci pomóc?

 

Wyświetlanie wszystkich wyników: 9

Wszechstronne zastosowanie dodatków spożywczych

Płynna glukoza, nazywana powszechnie syropem glukozowym to słodki, jednorodny i gęsty syrop o barwie bezbarwnej do lekko żółtawej. Wykorzystuje się ją na przykład do samodzielnego robienia masy cukrowej, gdyż doskonale wiąże jej składniki, przez co jest ona elastyczna i gładka. Chroni ją też przed wysychaniem. Syrop glukozowy dodany do polewy czekoladowej nadaje jej połysku i uplastycznia ją. Zapobiega też krystalizacji cukru w cukierkach i lizakach oraz przy pracy z karmelem. Drugi niezbędny w pracy cukiernika dodatek to gliceryna. Ona również, podobnie do syropu glukozowego, zachowuje elastyczność mas cukrowych oraz lukru. Ponadto, pomaga utrzymać jej wilgotność a w zastępstwie za alkohol świetnie nadaje się do nasączania biszkoptów i ciast. Ułatwia również rozprowadzanie barwników spożywczych. Trzeci produkt to nic innego jak izomalt, czyli syntetyczna i łatwo krystalizująca substancja słodząca. Jest mniej kaloryczny w porównaniu do cukru stołowego gdyż nie zawiera cukrów prostych, a w połączeniu z innymi substancjami daje “czystą słodycz” i eliminuje uczucie innych posmaków. Izomalt przedłuża okres przechowywania słodyczy i sprawia, że cukierki czy dekoracje cukiernicze nie lepią się. Podgrzewając go, możesz śmiało dekorować nim swoje wypieki. Kolejnym świetnym produktem jest jadalny klej spożywczy. Jest nieoceniony przy mocowaniu wszelakich dekoracji, a dodany do masy cukrowej uelastycznia ją i poprawia jej stabilizację. Za jego pomocą szybko połączysz dekoracje z opłatka, czekolady czy marcepanu a nawet figurki z tworzywa. Może uratować Cię też przy różnych uszkodzeniach, na przykład podczas transportu. Wśród dodatków spożywczych stosowanych w przemyśle spożywczym polecić możemy również nabłyszczacz. Jest on również w pełni jadalny i bezbarwny. Chcesz uzyskać błyszczący efekt na swoich dekoracjach? Produkt ten daje cudowną poświatę czekoladkom, kwiatom cukrowym, lizakom, figurkom, czy dekoracjom z marcepanu.

Które sztuczki zastosujesz w swojej kuchni?