Czekolada

Czekolada

Czekolada – kuwertura czekoladowa

Czy termin kuwertura jest wszystkim znana? Niekoniecznie. Ale kuwertura czekoladowa podsuwa już pewne domysły. Rozwiejmy więc wątpliwości – na pewno nie są Ci obce pastylki z czekolady, widywane w książkach kucharskich, na blogach cukierniczych czy w reklamach. Tak czy inaczej, jest to produkt bardzo dobrze znany miłośnikom domowych wypieków, i szeroko stosowany w cukiernictwie. Co go odróżnia od klasycznej czekolady? Pomożemy Ci przyjrzeć się bliżej temu słodkiemu dodatkowi.

Do czego używa się kuwertury czekoladowej?

Kuwertura czekoladowa to produkt, który nieco różni się od znanej wszystkim tabliczki czekolady. Oprócz postaci jaką może przybierać, ma też inny skład i właściwości, a co za tym idzie – zastosowanie. Kuwertura, którą możesz spotkać na rynku, dostępna jest zazwyczaj w postaci dropsów, drobnych pastylek lub czekoladowych bloków. To dzięki niej możemy uzyskać błyszczącą powierzchnię polewy na torcie czy truflach oraz chrupkość otoczki pralin. Nie otrzymasz tego efektu stosując gotowe polewy i lukry. Ważne jest odpowiednie jej temperowanie – tu należy działać według przepisu. W przypadku kuwertury w formie tabliczki, rozdrobnioną kuwerturę musisz mieszać, podgrzewać w kąpieli wodnej i schładzać we właściwy sposób, aby otrzymać nienagannie gładki, czekoladowy płyn. Takie postępowanie wspiera krystalizację masła kakaowego. Nierzadko nazywa się je szczepieniem kuwertury. Z tak przygotowaną polewą czekoladową możesz zdziałać cuda! Dzięki dużej zawartości masła kakaowego roztopiona kuwertura jest gęsta, i ma spójną konsystencję. Pastylki i dropsy są wygodną formą jeśli chodzi o tworzenie polewy z kuwertury, gdyż zawsze można idealnie odmierzyć ich ilość aby docelowo otrzymać idealnie pokrytą powierzchnię Twoich słodkości. Kuwertura czekoladowa po właściwym roztopieniu ma perfekcyjnie równomierną strukturę, co pozwala uzyskać mistrzowsko gładką powierzchnię z efektem lustra. To główna cecha, która odróżnia ją od zwykłej czekolady. Produkt ten, to z pewnością obowiązek w Twojej kuchni, jeśli ze swoimi dokonaniami cukierniczymi chcesz wejść w inny wymiar.

Namówiliśmy Cię już, aby spróbować naszej kuwertury w Twojej kuchni? Świetnie prezentują się na niej nasze posypki cukrowe!