Czekolada
Czekolada – kuwertura czekoladowa
Czy termin kuwertura jest wszystkim znana? Niekoniecznie. Ale kuwertura czekoladowa podsuwa już pewne domysły. Rozwiejmy więc wątpliwości – na pewno nie są Ci obce pastylki z czekolady, widywane w książkach kucharskich, na blogach cukierniczych czy w reklamach. Tak czy inaczej, jest to produkt bardzo dobrze znany miłośnikom domowych wypieków, i szeroko stosowany w cukiernictwie. Co go odróżnia od klasycznej czekolady? Pomożemy Ci przyjrzeć się bliżej temu słodkiemu dodatkowi.
-
Czekolada biała (9)
-
Czekolada deserowa i gorzka (18)
-
Czekolada mleczna (7)
-
Czekolada smakowa i kolorowa (5)
Do czego używa się kuwertury czekoladowej?
Kuwertura czekoladowa to produkt, który nieco różni się od znanej wszystkim tabliczki czekolady. Oprócz postaci jaką może przybierać, ma też inny skład i właściwości, a co za tym idzie – zastosowanie. Kuwertura, którą możesz spotkać na rynku, dostępna jest zazwyczaj w postaci dropsów, drobnych pastylek lub czekoladowych bloków. To dzięki niej możemy uzyskać błyszczącą powierzchnię polewy na torcie czy truflach oraz chrupkość otoczki pralin. Nie otrzymasz tego efektu stosując gotowe polewy i lukry. Ważne jest odpowiednie jej temperowanie – tu należy działać według przepisu. W przypadku kuwertury w formie tabliczki, rozdrobnioną kuwerturę musisz mieszać, podgrzewać w kąpieli wodnej i schładzać we właściwy sposób, aby otrzymać nienagannie gładki, czekoladowy płyn. Takie postępowanie wspiera krystalizację masła kakaowego. Nierzadko nazywa się je szczepieniem kuwertury. Z tak przygotowaną polewą czekoladową możesz zdziałać cuda! Dzięki dużej zawartości masła kakaowego roztopiona kuwertura jest gęsta, i ma spójną konsystencję. Pastylki i dropsy są wygodną formą jeśli chodzi o tworzenie polewy z kuwertury, gdyż zawsze można idealnie odmierzyć ich ilość aby docelowo otrzymać idealnie pokrytą powierzchnię Twoich słodkości. Kuwertura czekoladowa po właściwym roztopieniu ma perfekcyjnie równomierną strukturę, co pozwala uzyskać mistrzowsko gładką powierzchnię z efektem lustra. To główna cecha, która odróżnia ją od zwykłej czekolady. Produkt ten, to z pewnością obowiązek w Twojej kuchni, jeśli ze swoimi dokonaniami cukierniczymi chcesz wejść w inny wymiar.
Namówiliśmy Cię już, aby spróbować naszej kuwertury w Twojej kuchni? Świetnie prezentują się na niej nasze posypki cukrowe!