Masa cukrowa

Masa cukrowa

Masa cukrowa – gotowy lukier plastyczny

Masa cukrowa, stanowiąca element popisowy wielu doświadczonych cukierników spotykana jest też pod nazwą lukier plastyczny. Ma konsystencję plasteliny i najczęściej przydaje się do powlekania tortów, gdyż jest bardzo plastyczna i elastyczna. Po przykryciu nią ciasta, jego powierzchnia jest mistrzowsko gładka, symetryczna i atrakcyjna dla oka. Masa cukrowa dostępna jest w różnych kolorach, a ta o kolorze białym może zostać zabarwiona barwnikami spożywczymi na Twój ulubiony kolor.
Kolorowa masa cukrowa – jak się z nią obchodzić?
Lukier plastyczny możesz samodzielnie przygotować w domu. Jest przy tym jednak trochę zabawy i trzeba być uważnym i dokładnym przy wyborze i mieszaniu składników. Proponujemy zatem gotowe masy plastyczne, dzięki którym uzyskasz efekt tortu w stylu angielskim i samodzielnie stworzysz słodkie dekoracje. Nasze gotowe masy cukrowe to profesjonalny wyrób, mający szerokie zastosowanie w cukiernictwie, podobnie jak masa czekoladowa, czy marcepanowa. Ty również możesz swój tort powlec słodką masą cukrową w dowolnym kolorze. Jak należy to robić i o czym musisz pamiętać? Masa cukrowa świetnie współpracuje z wałkiem. Zanim rozpoczniesz wałkowanie, stolnicę posyp cukrem pudrem i oprósz nim dłonie i wałek, jednocześnie uważając aby nadmiar cukru nie wwałkował się w masę – mogłaby wtedy stać się zbyt twarda. Wałkować należy sprawnie, aby nie zaczęła się kleić. Odcieniem masy można manipulować za pomocą barwników, jednak polecamy od razu kupić gotową masę w wybranym kolorze, jako że z dodawaniem barwnika należy być ostrożnym – może on zmienić jej konsystencję, może się ona też kruszyć i rozpadać. Lukier plastyczny najlepiej układać na cienkiej warstwie masy maślanej. Kremy na bazie śmietany i inne masy mogą mieć tendencję do rozpuszczania masy cukrowej, lub powodować jej “pocenie się”. Przed rozpoczęciem dekorowania tortów czy innych wypieków warto schłodzić je w lodówce i wyciągnąć chwilę przed nałożeniem lukru plastycznego. Masa maślana musi bowiem lekko zmięknąć aby dobrze przylegała do masy cukrowej. Rozwałkowaną masę cukrową przenoś na tort delikatnie na wałku lub przedramieniu. Nakładaj najpierw na wierzch, po czym wyrównaj boki, a nadmiar masy odetnij na pomocą radełka lub noża cukierniczego.

Odważysz się zastosować naszą masę cukrową? Naprawdę warto!

Wyświetlanie 1–12 z 18 wyników