Tortownice, Opaski, Ranty

Tortownice, Opaski, Ranty

Tortownice i opaski do pieczenia – niezbędniki w przygotowywaniu ciast i tortów.

Tortownica to obowiązkowy produkt, który musisz mieć w wyposażeniu swojej kuchni jeśli zabierasz się za przygotowanie tortu. Podobnie jest z opaską do ciast. Te przyrządy kuchenne są nieocenione! Planujesz zrobić ciasto o unikatowym kształcie lub piętrowy tort przełożony pyszną masą i udekorowany uroczymi dekoracjami? Żaden problem! Mamy Ci do zaproponowania wiele opcji. ciast!

Wyświetlanie 1–12 z 16 wyników

Co wybrać? Czym tortownica różni się od opaski do pieczenia? Tortownica jest to rodzaj formy, w której zdejmuje się rant. Ta funkcja jest bardzo pomocna w utrzymaniu kształtu i struktury wypieku, jednocześnie utrzymując spód wypieku na dnie formy. Opaska do ciasta nie posiada dna i można za jej pomocą regulować rozmiary pieczonego ciasta. Co jeszcze mogą Ci zaoferować tortownice i opaski do pieczenia?
Tortownice i opaski w różnych kształtach i rozmiarach
Jeśli chodzi o tortownice, masz do wyboru na prawdę wiele opcji – dostępne są bowiem różne kształty i rozmiary. Pomocnym rozwiązaniem jest tu wyjmowane dno. Okrągła tortownica to najczęściej spotykany tego typu produkt. Okrągłe ciasta dają możliwość zaserwowania deseru w postaci trójkątów. Jednak tort wcale nie musi być okrągły! Kwadratowa i prostokątna forma pozwoli Ci łatwo podzielić Twój smakołyk na małe i równe, kwadratowe porcje. Zaskocz swoich gości i zrób tort w kształcie serca, gwiazdy a nawet samochodu! Pamiętaj, że za pomocą tortownicy zrobisz nie tylko tort – świetnie nadaje się ona do upieczenia idealnego sernika lub zrobienia jego wersji na zimno, czy do przygotowania deseru z galaretką z zachowaniem idealnie równych brzegów. Duża tortownica przyda się w przypadku tortu wykonywanego dla większej ilości ludzi. Te mniejsze są świetnym wyborem, gdy planujemy poczęstować kilka osób. Dobrze sprawdzają się też do przygotowania górnej warstwy w torcie piętrowym. Funkcjonalne i praktyczne w użyciu są też opaski do pieczenia, wykonane ze stali nierdzewnej. Jako, że nie posiadają one dna ważne jest, aby wlewać do nich nieco gęstsze ciasto, unikając ryzyka rozlewania się go po bokach. Opaski są regulowane, możesz więc za pomocą jednej formy manipulować wymiarami swojego wypieku. Zarówno w tortownicach jak i opaskach istotną rolę pełni wysokość rantu. Sernik z łatwością zrobisz w standardowej formie, jednak do wysokich i wielowarstwowych wypieków przekładanych kremami i wieńczonymi dekoracjami przydatna będzie wysoka tortownica. Z jej pomocą możesz przekroić upieczone ciasto czy biszkopt kilkukrotnie, uzyskując blaty odpowiedniej grubości.

Ciekawi jesteśmy czy wolisz piec z pomocą tortownicy, czy opaski do