Wałki

Wałki

Wałek do ciasta – narzędzie niezbędne w każdej kuchni

Dawniej tylko drewniany, obecnie z różnych materiałów i posiadający wiele funkcji. Wałek kuchenny – niezastąpiony przyrząd dla wszystkich miłośników domowych wyrobów z ciasta. Ma szerokie zastosowanie i ciężko sobie wyobrazić przygotowywanie kruchych ciasteczek czy pierogów bez tego przyrządu. Wałek do ciasta towarzyszy nam od dawna i z pewnością można go znaleźć w większości domów. Jakie rodzaje wałków są obecnie dostępne na rynku i do czego mogą służyć oprócz wałkowania ciasta?

Wałek kuchenny – silikonowe i stalowe przyrządy do wałkowania i wycinania

Na początku warto skupić się na podstawowej funkcjonalności wałka kuchennego, jaką jest rozwałkowywanie na płasko surowego ciasta, masy cukrowej czy marcepanowej. Z tak przygotowanego produktu możesz wycinać wybrane kształty za pomocą radełka, foremek do ciastek, czy wykrawaczy do lukru. Bez dobrej jakości wałka ani rusz, kiedy przygotowujesz ciasto kruche, francuskie, piernikowe czy drożdżowe. Świetnie sprawdzi się też przy cieście na pierogi, makaron i inne mączne potrawy. U nas znajdziesz wysokiej jakości wałki silikonowe, które są bardzo praktyczne – dają się łatwo czyścić i mają nieprzywierającą powierzchnię. Dostępne są też te stalowe. Obydwa produkty posiadają drewniane rączki i obracają się wokół własnej osi – praca z nimi to sama przyjemność! Jest jeszcze trzecia opcja- wałek bez rączek, nieprzywierający, idealny do wałkowania na cienko masy cukrowej czy lukru. Masz nawet do wyboru taki z regulacją grubości. Przyrząd zaliczany do kategorii wałków kuchennych, jednak nieco różniący się od tradycyjnego wałka budową i funkcjonalnością, to wałek do cięcia masy cukrowej. Może być taki z tworzywa sztucznego, z wieloma wymiennymi elementami. Dzięki tym elementom wytniesz z masy rozmaite dekoracyjne paski. Dostępne są też regulowane wałki do wycinania prostych pasków z ciasta lub trójkątów, na przykład na rogaliki.

A Ty masz już swój ulubiony wałek do ciasta?

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7