Wielkanoc

Wielkanoc

Babka wielkanocna i mazurek wielkanocny

Wielkanoc to celebrowany przez wszystkich świąteczny czas, obchodzony corocznie na wiosnę. Mimo, iż jest to Święto ruchome, zawsze chętnie dostosowujemy się do wyznaczonej daty i starannie przygotowujemy się do tych kilku świątecznych dni. Ty zapewne również dbasz o to, aby Twoi najbliżsi spędzili Święta Wielkiej Nocy w sposób szczególny i mogli wspominać je przez cały rok. Jak więc dobrze przygotować się do świętowania? Oprócz tradycyjnych dań wytrawnych, warto zadbać też o tą słodką stronę wielkanocnego stołu. Babka wielkanocna i mazurek wielkanocny są bez wątpienia obowiązkiem w większości domów. Co jeszcze powinno znaleźć swoje miejsce wśród wypieków na Wielkanoc?

Czy trzeba piec babkę wielkanocną na Święta Wielkanocne?

Ciasto, które najbardziej kojarzy się z Wielkanocą to z pewnością babka wielkanocna. Nazwa tego ciasta jest nawiązaniem do stroju dawniej noszonego przez kobiety – pokaźne, rozkloszowane ku dołowi spódnice. Obecnie formy na babki potrafią być bardzo efektowne, co czyni z nich prawdziwe cukiernicze arcydzieła! Jeśli decydujesz się piec babkę, pamiętaj że rewelacyjnie pasują do niej gotowe polewy i lukry, lub te wykonane samodzielnie. Po upieczeniu dobrze prezentuje się też posypana z użyciem cukru pudru. Jej wierzch możesz też udekorować czekoladowymi jajeczkami. Babka wielkanocna nie jest jednak jedynym produktem, który znajduje się zazwyczaj na wielkanocnym stole. Jeśli to jednolite ciasto nie wpisuje się w Twoje preferencje smakowe, warto zastanowić się nad przygotowaniem mazurka wielkanocnego. Jakie desery mogą zastąpić babkę i mazurka?

Co upiec na Wielkanoc? Wypieki i desery wielkanocne

Każdy w Święta chce się najeść do syta i spróbować choć po trochę swoich ulubionych potraw i deserów. Wielkanocne wypieki i desery często charakteryzują się sezonowością, a przetwory i owoce mrożone ustępują miejsca świeżym owocom. Mimo tego warto jednak trzymać się tradycji. Babka wielkanocna i mazurek wielkanocny wydają się być idealną propozycją, gdyż nieodłącznie kojarzone są ze Świętami Wielkiej Nocy. Mazurek to ciasto, dające swobodę w kwestii wyboru jego kształtu, nadzienia oraz dekoracji. Przykładowo, mazurek kajmakowy w kształcie jajka to strzał w dziesiątkę. Kajmak, który pokrywa wierzch mazurka daje niesamowity posmak. Mazurek z powidłami posypany migdałami to dopiero coś! Możesz też użyć gotowych dekoracji lub posypek cukrowych. A może szukasz pomysłów na inne ciasto kruche?

Kruche ciasto na Święta Wielkanocne

Kto powiedział że Wielkanoc to tylko babki i mazurki wielkanocne? Słodki placek na bazie ciasta kruchego to także sernik na kruchym spodzie, jak również jabłecznik czy owocowa tarta. Cukier wanilinowy lub cukier puder przydadzą się do obsypania wierzchu ciasta. Kruche mogą być także małe ciasteczka. Do ich wycinania wykorzystaj foremki do ciastek i pierników. Możesz polać je lukrem lub czekoladą. Takie ciasteczka w kształcie jajka, zajączka, kurczaczka czy baranka będą świetnym dodatkiem i jednocześnie ozdobą wielkanocnego stołu!

Który wypiek Ty preferujesz na Wielkanoc? Sprawdź też koniecznie nasze propozycje na Boże Narodzenie!

Wyświetlanie 1–12 z 68 wyników