Październik jest miesiącem, w którym w Twojej kuchni z pewnością często gości dynia. Wykorzystaj ją więc na różne sposoby. Jak na przykład? Możesz upiec ciasto dyniowe, które przyozdobisz na wierzchu zabarwioną barwnikiem w proszku masą śmietanową, posypaną halloweenowym odcieniem posypki cukrowej. Na wierzchu poukładaj gotowe ozdoby w postaci cukrowych figurek. Masz do wyboru na przykład dynię, ducha czy czarnego kota. Wiesz, że takie ozdoby możesz przygotować samodzielnie? Puść wodze fantazji i ulep coś swojego z masy do modelowania! Spodziewasz się większej liczby uczestników imprezy z okazji Halloween, i wobec tego planujesz upiec tort? Znakomicie! Zanim znajdą się na nim cukrowe dekoracje, warto oblepić go całego lukrem plastycznym na przykład w kolorze czarnym. Aby tworzyć elementy przypominające na przykład spływającą krew, zrób to za pomocą polewy i barwnika do czekolady! To na pewno będzie wyglądać oszałamiająco! Co jeszcze możesz upiec z dyni?
Małe i straszne przekąski na Halloween
Z ugotowanej i zblendowanej dyni rewelacyjnie wychodzą babeczki i muffinki. To przekąski, które uwielbia każdy łasuch. Są bardzo wygodne podczas imprez, gdyż można jeść je bezpośrednio z ręki trzymając za foremki papilotki. Koniecznie wybierz te nawiązujące kolorystycznie do nastroju święta, jakim jest Halloween. Poza tym, muffinki są pewną formą ciasta, jednak podzielonego na porcje jeszcze przed wstawieniem do piekarnika. Możesz nałożyć na nie kolorowy krem za pomocą rękawa cukierniczego. Krem udekoruj ozdobną posypką cukrową na przykład w kształcie czapek czarownicy. Z ciasta francuskiego ulep na przykład paluchy wiedźmy, czyli ciasteczka w kształcie palców.
Ciekawi jesteśmy, które słodkie przekąski urozmaiciły Ci świętowanie Halloween!
Dla miłośników słodkich wypieków mamy przepis na babeczki dyniowe z kawałkami czekolady.
Pyszne babeczki dyniowe z kawałkami czekolady
Do przygotowania 10 babeczek potrzebujesz:
150 g masła
1 łyżeczkę cynamonu
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórkę z pomarańczy
2/3 szklanki purée z pieczonej dyni
1 szklankę cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych lub zmielonych płatków migdałów
50 g czekoladowych dropsów do zapiekania lub dowolnej czekolady pokrojonej w kosteczkę
Jak do masy na babeczki dodać dynię? Najpierw trzeba z niej zrobić puree: należy dynię upiec. 2 kg dyni umyj i pokrój na kilka części, usuń pestki. Połóż na blaszce do pieczenia skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz przez godzinę, aż będzie miękka. Z upieczonej dyni wydrąż miąższ łyżką i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Teraz możesz zająć się przygotowaniem samych ciastek. Nagrzej piekarnik do 170 st. C, formę do pieczenia muffinów uzupełnij papilotkami.
Masło pokrój na kawałki i rozpuść w rondelku, dodając cynamon, gałkę muszkatołową i startą skórkę pomarańczową. Zagotuj wszystkie składniki. Dodaj do gotujących się składników puree dyniowe i gotuj przez chwilę. Odstaw z ognia i dodaj cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i połącz wszystko w jednolitą masę. Po kolei dodawaj teraz jajko, przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając i nie dopuszczając, by tworzyły się grudki. Na koniec dodaj wiórki kokosowe lub zmielone migdały. Przełóż gotową masę do papilotek na około 2/3 ich wysokości. Do każdej foremki włóż 2–3 kosteczki czekolady. Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Babeczki gotowe!
Gotowe babeczki dyniowe można dodatkowo polać roztopioną czekoladą i ozdobić posypką cukrową.
Great article! I really appreciate the clear and detailed insights you’ve provided on this topic. It’s always refreshing to read content that breaks things down so well, making it easy for readers to grasp even complex ideas. I also found the practical tips you’ve shared to be very helpful. Looking forward to more informative posts like this! Keep up the good work!