babeczki dyniowe

Pyszne babeczki dyniowe z kawałkami czekolady

Sezon na dynie w pełni. Te jesienne, ogrodowe cuda można przyrządzić na wiele sposobów, nie tylko robiąc z nich zupę krem, lub straszną czaszkę na Halloween. Dla miłośników słodkich wypieków mamy przepis na babeczki dyniowe z kawałkami czekolady.

Do przygotowania 10 babeczek potrzebujesz:

150 g masła

1 łyżeczkę cynamonu

3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

skórkę z pomarańczy

2/3 szklanki purée z pieczonej dyni

1 szklankę cukru

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

2 jajka

2/3 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g wiórków kokosowych lub zmielonych płatków migdałów

50 g czekoladowych dropsów do zapiekania lub dowolnej czekolady pokrojonej w kosteczkę

Jak do masy na babeczki dodać dynię? Najpierw trzeba z niej zrobić puree: należy dynię upiec. 2 kg dyni umyj i pokrój na kilka części, usuń pestki. Połóż na blaszce do pieczenia skórką do dołu i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz przez godzinę, aż będzie miękka. Z upieczonej dyni wydrąż miąższ łyżką i zmiksuj blenderem na gładką masę. 

Teraz możesz zająć się przygotowaniem samych ciastek. Nagrzej piekarnik do 170 st. C, formę do pieczenia muffinów uzupełnij papilotkami

Masło pokrój na kawałki i rozpuść w rondelku, dodając cynamon, gałkę muszkatołową i startą skórkę pomarańczową. Zagotuj wszystkie składniki. Dodaj do gotujących się składników puree dyniowe i gotuj przez chwilę. Odstaw z ognia i dodaj cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i połącz wszystko w jednolitą masę. Po kolei dodawaj teraz jajko, przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając i nie dopuszczając, by tworzyły się grudki. Na koniec dodaj wiórki kokosowe lub zmielone migdały. Przełóż gotową masę do papilotek na około 2/3 ich wysokości. Do każdej foremki włóż 2–3 kosteczki czekolady. Wstaw babeczki do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Babeczki gotowe! 

Gotowe babeczki dyniowe można dodatkowo polać roztopioną czekoladą i ozdobić posypką cukrową.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments