Kremy

Kremy

Tort drip cake – jak on wygląda?

Dużą popularność wśród pasjonatów cukiernictwa zyskał w ostatnich latach tak zwany drip cake. Co to takiego? To nic innego jak tort z efektem spływającej po jego bokach polewy. Polewa ściekając po jego bokach ma tworzyć coś na kształt sopli. Nie ma co ukryć – wygląda to wybornie! Taki wypiek nierównomiernie oblany z każdej strony ma swój wyjątkowy charakter. Co potrzebne Ci będzie, aby przygotować tort drip cake?

Gotowy krem do oblewania tortu – drip cake w kilka minut

Tort w stylu drip cake wcale nie jest skomplikowany. Jeśli masz już swój wypiek, teraz potrzebny Ci będzie odpowiedni krem do oblewania tortu. Dzięki temu produktowi łatwo stworzysz soplowe słodkie dekoracje. Krem szybko zastyga, tworząc efektowny wzór. Czym krem do oblewania różni się od polewy czekoladowej? Polewa jest rzadsza i ciężko uzyskać dobry efekt z jej pomocą. Może zdarzyć się, że zrobi ona jedynie ślady na bokach tortu spływając w dół, i dodatkowo wybrudzi paterę lub podkład. Krem do oblewania to swego rodzaju ganache, czyli połączenie czekolady ze śmietanką. Ma gęstą i zbitą konsystencję, dzięki czemu powoli spływa w dół i łatwo jest zaaplikować jego odpowiednią ilość. Krem ten polecamy aplikować za pomocą łyżeczki, szpatułki lub rękawa cukierniczego. Wlej go do rękawa, po czym trzymając go pionowo tylką cukierniczą w dół ściskaj worek, oblewając kremem tort wzdłuż jego krawędzi i na górze. Z pewnością tym sposobem uzyskasz piękny tort drip cake! Jeśli krem był schłodzony i jest zbyt gęsty aby go rozprowadzać, podgrzej go przez chwilę w kąpieli wodnej. Możesz też zmienić barwę kremu, używając do tego barwników do czekolady i mas tłustych.

Nas porwała metoda na drip cake, a Ciebie?

Nie znaleziono produktów, których szukasz.