Barwniki do czekolady

Barwniki do czekolady

Wyświetlanie 1–12 z 19 wyników

Barwniki do czekolady – na czym polega barwienie mas tłustych?

Z jakim kolorem kojarzy Ci się kolor czekoladowy? Z pewnością z jasnym lub ciemnym brązem oraz bielą. Jeśli jednak lubisz bawić się kolorami w swojej kuchni musisz wiedzieć, że istnieją produkty do czekolady, dzięki którym urozmaicisz swoją polewę lub masę czekoladową. Są to barwniki spożywcze które sprawią, że zarówno ciemna jak i biała czekolada może zachwycić różnorodnością barw.

Barwniki spożywcze do czekolady do wszechstronnego zastosowania

Barwniki do czekolady na bazie masła kakaowego mają stan stały i przed użyciem należy podgrzać je do temperatury 30 stopni aby się upłynniły. Sprawdzają się one świetnie w pracy z czekoladą. Taki barwnik spożywczy rozpuszcza się w tłuszczach i możesz spokojnie użyć go do kremów powstających na bazie tłuszczu i śmietany. Będą niezawodne też w barwieniu marcepanu, czy masy cukrowej. Nie zmieniają one smaku ani konsystencji masy. Dostępne są też barwniki w proszku i podobnie jak te płynne, posiadają bogatą gamę kolorystyczną. Masz tu możliwość sięgnąć po intensywne kolory jak czerwony, żółty, pomarańczowy czy niebieski. Ciekawą kombinacją jest też biel lub czerń, zawsze dodająca elegancji. Musisz mieć świadomość, że barwienie mlecznej czy gorzkiej czekolady nie pozwoli Ci uzyskać jasnych barw. Najlepsze efekty osiągniesz dodając barwnik do białej czekolady. Koniecznie weź pod uwagę wrażliwość na temperaturę białej czekolady!

Koniecznie sprawdź barwniki w naszej ofercie i wybierz swój ulubiony kolor!

A może wypróbujesz więcej niż jeden kolor?