Pisaki spożywcze

Pisaki spożywcze

Pisaki spożywcze – zadbaj o detale dekoracji cukierniczych

Co przydałoby się w kuchni do dekorowania ciast, tortów i innych wypieków? Pisaki spożywcze to idealne rozwiązanie, kiedy nadchodzi potrzeba pisania i rysowania na Twoich słodkościach. Te produkty to nic innego jak kolorowe mazaki czy flamastry, które niczym po kartce papieru możesz prowadzić po suchych powierzchniach jak ciasteczka, opłatki waflowe, opłatki cukrowe. Świetnie radzą sobie też na zastygniętej masie cukrowej, marcepanowej i innych cukrowych dekoracjach. Masz też możliwość wyboru żelowych lub cukrowych pisaków w tubce. Wszystkie rodzaje tych produktów są w pełni jadalne, więc konsumpcja łakoci wraz ze wzorami czy literkami na wierzchu jest jak najbardziej wskazana. Czego jeszcze możesz spodziewać po pisakach spożywczych?

Spożywcze pisaki cukiernicze – różne rodzaje i ich zastosowanie

Pisaki spożywcze, nazywane inaczej cukierniczymi przychodzą z pomocą w precyzyjnym zdobieniu wypieków. Ich bogaty wachlarz kolorów pozwala na tworzenie wielobarwnych kaligrafii. Uwolnij swoją kreatywność i zdobądź się na oryginalne metody zdobienia. Szczegóły są bardzo ważne! Możesz tworzyć proste dekoracje i bardziej skomplikowane wzorki, ale też pisać litery czy cyfry, aby umieścić na przykład imię lub datę na torcie. Flamastrami i mazakami stworzysz autorskie życzenia i dedykacje, które wprowadzą każdego solenizanta w zachwyt. Możesz też malować po słodkich dekoracjach czy figurkach, aby dodać im wyrazistości, charakteru lub wzbogacić ich kolorystykę. Zdobienie za pomocą pisaków to szczególna frajda dla dzieci! Dopuść więc swoją pociechę do dekorowania pierniczków lub kruchych ciasteczek. Specjalna konstrukcja pisaków minimalizuje marnotrawienie materiału oraz bałagan, o który łatwo chociażby w przypadku barwników w proszku. Wiesz już co łączy wszystkie rodzaje pisaków spożywczych. Czym więc się one różnią? Oprócz faktu, że flamastrami lub mazakami powinno się dekorować raczej suche powierzchnie, od pisaków cukrowych lub tych w żelu odróżniają się też wyglądem, sposobem aplikowania i konsystencją produktu. Flamastry i mazaki mają w środku farbkę dającą wyrazistą barwę. Pisaki cukrowe także cechują się pełnym kolorem. Pisaki żelowe natomiast są lekko przezroczyste. W przypadku flamastrów i mazaków wystarczy, że przekręcisz końcówkę do momentu aż farbka napełni pędzelek, czy cienko zakończony “wkład”. Gdy flamaster maluje słabo, po prostu powtórz tę czynność. Markery cukiernicze mają często dodatkowo podwójną końcówkę wkładu, co czyni Twoje dokonania nawet bardziej precyzyjnymi. Jeśli stosujesz pisaki żelowe lub cukrowe, wystarczy że naciśniesz tubkę, aby swobodnie aplikować produkt. Jeśli chodzi o walory smakowe musisz pamiętać, że cukrowe pisaki mają słodkawy smak kolorowych lukrów.

Masz już pomysł jak użyć naszych pisaków spożywczych w swojej kuchni?

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5