Obieraczki, temperówki

Obieraczki, temperówki

Obieraczki i temperówki do warzyw

Lubisz warzywa? My bardzo! Są zdrowe i warto na co dzień wplatać je do swojego menu. Nadają się nie tylko do komponowania zdrowych posiłków, możesz też nimi dekorować przygotowywane potrawy – talerz z mięsem, jajkami, ziemniakami, czy sałatkę. Znasz warzywny makaron i ogórkowe serpentynki czy kwiaty? Tak udekorowane dania spotkać możesz w kulinarnych programach telewizyjnych, na blogach czy zdjęciach popisowych na popularnych portalach w internecie. Jak zrobić makaron warzywny lub uzyskać cienko i równo pokrojoną cebulę samodzielnie w domowym zaciszu? Nie musisz wykrawać wzorów nożem! Z pomocą przychodzą obieraczki i temperówki do warzyw.

Makaron i kwiaty z warzyw – temperówka czy obieraczka?

Krojenie warzyw to dla wielu osób męczące i monotonne zajęcie. Jak możesz umilić sobie tą pracę jednocześnie zmieniając swoje ulubione warzywa w niebanalne, jadalne ozdoby? To proste, a my mamy dla Ciebie kilka propozycji produktów. Temperówka do warzyw to mały, ale jakże pomysłowy i praktyczny produkt. Działa podobnie jak ta do kredek i ołówków, możesz więc “strugając” warzywa uzyskać z nich ozdoby w różnych kształtach. Nieobranego ze skórki ogórka przekręć wielokrotnie jedną stronę, dociskając go wewnątrz temperówki i uzyskaj zieloną serpentynkę. Ułóż ją w wzdłuż talerza z daniem obiadowym lub ręcznie wykonaj z niej różę, albo inną dowolną ozdobę. Warzywne kwiaty świetnie prezentują się poukładane w ozdobnej miseczce na środku stołu obiadowego. Twoi goście będą zachwyceni a potrawy będą wyglądać na jeszcze smaczniejsze! To narzędzie zdecydowanie przeważa nad obieraczką, którą chyba każdy w swojej kuchni. Spełnia ona dobrze swoją rolę przy obieraniu ze skóry warzyw i niektórych owoców, na przykład jabłek. Drugi produkt, który może przydać się w codziennej pracy to krajarka, znana popularnie uchwytem do cebuli. Jest równie poręczna i ma na tyle małe rozmiary, że zmieści się nawet tam, gdzie nie ma już na nic miejsca! Dzięki niej bezpiecznie i równo pokroisz nie tylko cebulę, ale też inne twarde warzywa: rzodkiewkę czy ziemniaka. Za jej pomocą uzyskasz też krążki z cukinii. Obrane warzywo przekrój na pół, po czym uchwyt wbij w jego środek i między szpikulcami krój na plasterki.

Nam podobają się takie pomysły na warzywa, a Tobie?

Nie znaleziono produktów, których szukasz.