Nikt nie wyobraża sobie bez niego imprezy okolicznościowej, a wręcz wszyscy za nim czekają po uroczystym obiedzie w restauracji czy w domu. Tort, bo o nim mowa, to niekwestionowany król każdej imprezy, a słodki poczęstunek to głęboko zakorzeniony zwyczaj w polskiej tradycji. Mimo, iż forma tego typu wypieku zmieniała się na przestrzeni lat, wciąż najważniejszą kwestią jest jego smak. Jakie tortowe smaki są obecnie na topie? Sprawdź!
Smak to podstawa
Lekko kwaskowaty, słodki, a może lekko słonawy? Nie ważne jak pięknie udekorowany by był tort, jego smak jest kwestią nadrzędną. Dlatego zamawiając lub piekąc osobiście takie ciasto, należy kierować się wrażeniami podniebienia, a nie fantazyjnymi i najnowszymi ozdobami i dodatkami. Warto wziąć pod uwagę także porę roku, w której odbywać się będzie nasza impreza okolicznościowa, a także postawić na wyważone rozwiązanie, które przypadnie do gustu większości zaproszonych osób.
Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest delikatnie słodki tort, którego smak zostanie przełamany kwaskowatymi owocami i wilgotnością ciasta, najczęściej biszkoptu. Gust podniebienia to bardzo indywidualna sprawa, a w większości cukierni znaleźć można wypieki przekładane zwykłym dżemem, frużeliną czy wyszukanymi kremami adwokatowymi.
Najpopularniejsze połączenia smakowe tortów
Przed wyborem ostatecznym lub degustacją, warto zastanowić się, czy pociąga nas czekolada, owoce, orzechy czy wanilia. To bardzo ważna wskazówka, która z pewnością ułatwi dalsze dokonanie wyboru, jeśli chodzi o wypiek. Jedną z najpopularniejszych opcji jest ciasto czekoladowe, które najczęściej zawiera w sobie dodatek maliny, cytryny, porzeczki lub karmelu dla przełamania smaku. W przypadku kremu orzechowego, uzyskamy ciasto o cięższej konsystencji, a warto pamiętać, że większość cukierników dodaje do niego odrobinę alkoholu. W przypadku kremu waniliowego jest podobnie,często się go przełamuje alkoholem, jednak dla łasuchów lubiących mocno słodkie ciasta, będzie to propozycja idealna, szczególnie jeśli do kremu dodana zostanie mleczna lub biała czekolada.
Do bezpiecznych, a zarazem popularnych rozwiązań należy także tort śmietankowy, do którego pasują niemalże wszystkie sezonowe owoce.
Do nieco bardziej oryginalnych połączeń smakowych zaliczyć możemy, limonkę, wiśnię z czekoladą, tiramisu, pomarańczę z czekoladą, a także kokos z migdałem.
W okresie jesienno-zimowym do popularnych w smaku tortów należy miodownik.