• Przechowalnia 0
  • Kontakt
    Tel.:
    692730379

    E-mail:
    sklep@udanewypieki.com.pl

    Godziny:
    Pon-Pt 8-16, Sob 10-14
    Newsletter
    Zapisz się do naszego newslettera, a będziesz informowany o aktualnych nowościach i promocjach


    Dołącz do nas na FB
    557efe11d7c6233a
    szybkie płatności
    images

    Olej kokosowy

    Olej kokosowy jest jednym z niewielu produktów, które mogą być sklasyfikowane jako "superfood", czyli jedzenie dobrze wpływające na ogólne zdrowie człowieka.

    Można go stosować profilaktycznie lub przy różnego rodzaju dolegliwościach. Wzmacnia odporność, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, wspomaga pracę układu pokarmowego, przyśpiesza przemianę materii. Obniża ryzyko cukrzycy, chorób serca i poprawia poziom cholesterolu. Zawiera naturalne antyoksydanty – zwalcza wolne rodniki przyczyniając się tym samym do opóźnienia procesów starzenia się skóry. Chroni ją także przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

    Olej kokosowy występuje w formie rafinowanej i nierafinowanej – Virgin.

    Olej nierafinowany pozyskiwany jest w procesach mechanicznych bez zastosowania wysokiej temperatury - stąd jego nazwa - "tłoczony na zimno". W wyniku powstaje tylko olej posiadający czysty smak i zapach.

    Nierafinowane oleje, kwalifikuje się do żywności prozdrowotnej, inaczej funkcjonalnej. Ich spożycie może doprowadzić do zahamowania bądź opóźnienia rozwoju chorób cywilizacyjnych

    http://bonavita.pl/olej-rafinowany-i-nierafinowany-roznice


    Olej nierafinowany obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, γ-linolenowy, -linolenowy), antyoksydanty (tokoferole, tokotrienole, związki polifenolowe ), sterole, skwalen. Skwalen jest składnikiem lipidowym skóry i wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, poza tym chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym.

    Olej rafinowany jest tańszym odpowiednikiem oleju nierafinowanego i cechuje go brak smaku i zapachu kokosa. W czasie rafinacji (oczyszczania) następuje częściowe usunięcie tokoferoli, związków polifenolowych, steroli. Stosować go możemy zarówno do dań „surowych” np. do sałatek, w celu przyswojenia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E, K) jak i do smażenia, pieczenia, grillowania. Można przechowywać go w temperaturze pokojowej przez długi okres, nie martwiąc się o jego zjełczenie.

    Olej rafinowany ma wyższy stopień dymienia niż olej nierafinowany.

    Olej kokosowy
    Filtrowanie produktów
    Niestety nie znaleziono produktu!

    1. Sprawdź poprawność zapytania i spróbuj ponownie.
    2. Ogranicz szukane słowa do jednego lub dwóch.
    3. Podaj ogólną nazwę produktu, którego szukasz lub skorzystaj z wyszukiwania zaawansowanego.
    4. Jeżeli używałeś filtrów ogranicz ilość wybranych opcji.