Masy

Masy

Masa, lukier i krem do dekoracji tortu

Jeśli biszkopty lub ciasto się upiekły, a masa do przełożenia tortu również jest gotowa, z pewnością przystępujesz teraz do wykańczania swojego dzieła. Masę cukrową, lukier królewski na bazie cukru pudru, czy krem maślany możesz wykonać samodzielnie. Jednak jeśli nie masz na to czasu, lub nie lubisz gdy w Twojej kuchni panuje zbyt wielki bałagan – mamy dla Ciebie rozwiązanie. Gotowa masa, lukier i krem do dekoracji tortu to produkty, spośród których możesz wybierać, lub łączyć je ze sobą.

Masa cukrowa czy marcepanowa, a może polewa czekoladowa?

Masa cukrowa, spotykana też pod nazwą lukru plastycznego jest elastyczna i ma konsystencję plasteliny. Nadaje się więc świetnie do obłożenia całego tortu. Ma on wtedy jednolitą powierzchnię pod względem struktury i koloru, a prezentuje się naprawdę znakomicie. Cukier w niej zawarty sprawia, że ma ona lekko słodkawy smak. Nie psuje on jednak walorów smakowych całości wypieku. Masę marcepanową możesz używać jako dekorację, nadzienie do ciast lub drożdżówek, lub jako powłokę tortu. Nadaje wspaniały marcepanowy aromat i możesz jej użyć przygotowując ciasto na Boże Narodzenie. Jeśli na wierzch tortu lub ciasta chcesz położyć przygotowaną własnoręcznie ozdobę, wykorzystaj do tego masę do modelowania nazywaną inaczej jadalną plasteliną. Pasta do koronek pomoże Ci stworzyć piękne koronkowe dekoracje z użyciem szablonów. Za pomocą kremu do oblewania tortu wykonasz niepowtarzalny drip cake, z efektem spływających sopli! Aby pokryć powierzchnię ciasta lub ciasteczek słodką polewą, wykorzystaj te gotowe – lukier lub polewę czekoladową.

Pamiętaj, że jeśli posiadasz wymienione wyżej produkty w kolorze białym, możesz zmienić ich barwę. Pomoże Ci w tym wybrany barwnik spożywczy!

Wyświetlanie 1–12 z 51 wyników