udanewypieki.com.pl

0,00 zł
Strona główna

Jak zapobiec opadaniu ciasta?

cake-gd3367d3bb_680


Marzeniem każdej gospodyni domowej jest realizowanie obowiązków domowych najlepiej jak potrafi. Jednym z ważniejszych punktów podczas odwiedzin gości jest zaserwowanie własnoręcznie wykonanego wypieku. Jednak czasami nie wszystko idzie po naszej myśli, a słodkość nie wygląda tak okazale jak byśmy chcieli. Jak zapobiec opadaniu ciasta? Sprawdź!

Pęcherzyki powietrza i jakość składników

Upieczenie domowego sernika czy innej słodkości nie jest niczym trudnym, bowiem wystarczy dokładnie trzymać się miar i wskazówek zawartych w przepisie. Tak to wygląda w teorii, jednak praktyka może być nieco inna. Czasami zdarza się tak, że nasz wypiek po wyjęciu z piekarnika zdecydowanie odbiega od tego ze zdjęcia w książce kucharskiej. Najczęściej ciasto opada i nie wyrasta tak jak powinno. Jaki jest tego powód?

Jedną z najważniejszych kwestii jest zadbanie o jednakową, pokojową temperaturę wszystkich składników, które chcemy użyć. Wyjątkiem jest ciasto kruche, do którego należy użyć mocno schłodzonego tłuszczu. Ponadto, by wypiekł nie opadł należy proszek do pieczenia przesiać wraz z mąką, co wpłynie na lepsze wyrośniecie. Wpływ mają na to również pęcherzyki powietrza, które pod wpływem ciepła rozszerzają się i umożliwiają wypiekowi wzrost.

Pięć podstawowych błędów, przez które ciasto opada

Czynników może być wiele, jednak do najbardziej popularnych należy zła konsystencja ciasta, które jest za rzadkie. By uniknąć opadnięcia wypieku po wyjęciu z piekarnika, należy trzymać się przepisu i odmierzać składniki bardzo dokładnie.

Drugim częstym powodem niepowodzenia mogą być przepełnione foremki, wówczas babeczki czy mini serniczki zaczną wyrastać ponad nie, a później się zapadać, nie utrzymując pożądanego kształtu foremki. Kolejnym błędem może być zbyt krótkie lub za długie miksowanie ciasta. Należy znaleźć złoty środek, bowiem mało zmiksowana masa nie będzie dobrze napowietrzona, a zbyt długi proces miksowania sprawi, że będzie ona zwarta, a podczas pieczenia zapadnie się. Ciasto może opaść także z powodu niewłaściwej ilości spulchniaczy, czyli proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, a także zbyt szybkim wyjęciem wypieku z nagrzanego piekarnika. By do tego nie dopuścić, należy przed wyjęciem lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić wypiek do ostygnięcia.

Przejdź do panelu Kreator
Akceptuję
Ta strona używa Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.