Strona główna

Czekolada w cukiernictwie - dekoracja deserów



Każdy łasuch wie, że 7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Początki tego przysmaku sięgają tysiąca lat wstecz, jeszcze za czasów Azteków, kiedy to członkowie narodu indiańskiego łączyli ze sobą kakao i wodę z dodatkiem wanilii i chili. W momencie, gdy ziarna kakaowca dotarły do Europy, były postrzegane jako afrodyzjak. Dziś wyroby z użyciem kakao znaleźć można na półce każdego sklepu na całym świecie. Na czym polega ich fenomen i gdzie znajdują największe zastosowanie?

Sekret i rodzaje czekolady

Obecnie panujące trendy żywieniowe nakazują spożywanie mnóstwa warzyw i owoców oraz ograniczenie słodkości. Dla wielu tabliczka czekolady to uosobienie grzesznego łakomstwa, jednak wbrew pozorom, przysmak ten kryje w sobie wiele czynników, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a także funkcjonowanie całego organizmu. Smakołyk ten rzesze ludzi na całym świecie kochają przede wszystkim za głęboki smak i kremową konsystencję, do czego przyczynił się szwajcarski wynalazca, Rodolph Lindt, który rozsławił tę słodycz na cały świat.

Rynek spożywczy może poszczycić się wieloma rodzajami tego słodkiego wyrobu. Do najpopularniejszych zaliczyć można gorzką czekoladę, która będzie najlepszym wyborem dla wielbicieli kakao, którego w składzie powinno być minimum 70-80%. Panuje tu zasada, im więcej kakao, tym smak jest bardziej wyrazisty. Smakołyk deserowy zawiera poniżej 70% kakao w składzie, a dodatek cukru, tłuszczu i czasami mleka sprawia, że jest ona delikatniejsza w smaku. Wśród dzieci największą popularnością cieszy się czekolada mleczna, która stosowana jest jako baza batoników czy polewa do ciastek. Na sklepowych półkach znajdziemy także odmianę białą, a także różową, która na rynku pojawiła się dopiero kilka lat temu i wyróżnia się lekko kwaskowatym, jagodowym posmakiem.

Na czym polega temperowanie czekolady?

Wyrób z ziaren kakaowca od lat doceniany jest w branży cukierniczej, a na jego podstawie tworzone są liczne desery i ciasta. Jedną z metod obróbki czekolady jest jej temperowanie, które polega na podgrzewaniu i schładzaniu do odpowiednich temperatur. Dzięki temu masło kakaowe krystalizuje się w kontrolowany sposób. Temperowanie umożliwia uzyskanie odpowiednich kryształków, dzięki którym czekolada jest stabilna, ma gładką strukturę, pięknie się błyszczy oraz łamie z charakterystycznym odgłosem, który często możemy usłyszeć oglądając reklamę słodkich wyrobów. Do procesu temperowania czekolady należy posiadać odpowiednią wiedzę, a także urządzenia, takie jak termometr cukierniczy, który określi dokładny pomiar. Warto pamiętać, że każdy rodzaj wyrobu z ziaren kakaowca ma inne temperatury roztapiania i schładzania.


W ofercie naszego sklepu znajdziecie szeroki wybór czekolad, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów. Oprócz czekolad deserowych i mlecznych oferujemy między innymi niezwykle słodką czekoladę białą, czekoladę karmelową oraz rubinową.

nasza oferta czekolady



nasza oferta czekolady
Przejdź do panelu Kreator
Użytkownik Allegro
% Pozytywnych komentarzy
Typ
Ostatnie
7 dni
Ostatnie
30 dni
Wszystkie
Polecam
Nie polecam
Zgodność z opisem
Obsługa kupującego
Koszt wysyłki
Pokaż listę aukcji
Akceptuję
Ta strona używa Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę prywatności. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.